lördag 26 april 2008

Vår på riktigt

Nu är det iallafall vår på riktigt! I torsdags när jag gick hem från jobbet klippte de gräset, så det luktade nyklippt gräs där. Mysigt!

Här hemma blommar pingstliljorna i rabatten och vitsipporna utanför sovrumsfönstret. Träden börjar få löv, myggor och flugor börjar vakna, människorna börjar grilla. Solen värmer ordentligt de dagar den är framme och det blir kö till glassboxen i affären.



Så, okej då, lite bra är det väl att bo lite längre söderut än i Luleå då. Kanske. Iockförsig var det riktigt skönt där också när solen var framme, så kanske inte ändå. I vilket fall som helst är det trevligt med vår.

Det börjar väl bli dags att göra något åt gräsmattan nu också. Eller, alltså, min lilla gräsplätt på uteplatsen. Den är bara 2-3 kvadratmeter, så det är ju nästan så att man skulle kunna klippa gräset med en vanlig sax. Men bara nästan. Kanske borde jag skaffa mig en liten grästrimmer?

Annat som ska skaffas är en vinbärsbuske eller två. Röda vinbär ska det vara, de är godast att äta direkt från busken tycker jag. Svarta vinbär tycker jag inte är så gott annat än i sylt och saft. De hade två sorters röda på Blomsterlandet, undrar vilken som är bäst? Sedan skulle jag kanske fixa någon kant på rabatten också. Nu vet man inte riktigt var gräsmattan slutar.

Jag satt en stund på uteplatsen idag, det var skönt.

fredag 25 april 2008

Lulespexet Jeanne d'Arc

Förra helgen var jag i Luleå för att se på årets Lulespex, Jeanne d'Arc. Ja, också för att hälsa på i min gamla hemstad, förstås.

Spexet var riktigt bra i år, jag skulle säga lika bra som "En vikingasaga", det lulespex som jag gillat bäst tidigare och som Luleå vann spex-SM med en gång i tiden. Min ex-granne tyckte att årets spex var ännu bättre, han sa att det var det bästa lulespexet på tio år. Han har alltså sett de tio senaste. Bra skådespelare, skojiga karaktärer, kul repliker, bra sång, bra dans och snygga, overkliga svärdsbråk. Inte märkte man om skådespelarna hade några premiärnerver heller, det märktes litegrann på förra årets spex. Helt klart värt att åka upp till Luleå för. I alla fall för mig, jag är väl inte helt opartisk förstås eftersom jag varit medlem i spexföreningen, är kompis med en av manusförfattarna och har gått på dramaövningar med skådespelarna... Men för dem som bor i Luleå så är det ju inte mycket att tveka över, det bästa lulespexet på 10 år, det måste man ju se.

Bor man inte i Luleå så finns chansen att se det i Linköping den 1:a maj, eller i Wasa (Finland) den 3:e maj.

Ja, det var en helg det! Till Luleå på fredagkvällen, sov på en soffa hos ex-grannen och blev bjuden på våfflor till frukost (utan både mjölk, ägg och gluten, det ni)! Vädret var underbart, det var fortfarande snö där uppe och solen sken så jag tog en promenad på lördagförmiddagen, medan ex-grannen försökte få lite mer sömn. Jag hann ner på stan en snabbis också, köpte glasrörssäkringar till min dimmer (sådana går inte att hitta i Skövde, om man inte tar från jobbet) och ett halsband och örhängen som jag hade på mig på kvällen, till syrrans klänning som jag fått efter att hon gått ner i vikt.

Klockan 14 var det spex, följt av premiärbankett. Det var trevligt! Kul att jag hade en kavaljer som gillar dans också, det är kul att dansa. Och det behöver ju inte gå så bra för att vara roligt.

På söndagen hann jag med en fika hos min spexar-kompis också (han som varit med och skrivit manuset, ni vet). Det var trevligt. Vi köpte både kakor, bröd, läsk och glass. Sedan åkte jag nattåget hem, det blev en lång resa. 18 timmar tar det från Luleå till Skövde. Lyckligtvis lyckades jag sova någorlunda på tåget, jag tror att jag sov riktigt gott i 5-6 timmar. Jag vet inte exakt, för jag låg ju kvar och småsov emellanåt ett tag till innan jag kollade på klockan första gången. Jag hade inte några problem att somna på kvällen iallafall, jag var väl trött efter att ha sovit lite för lite under helgen kan man tänka. Det fungerar ju inte riktigt att sova länge på morgonen när man är van att gå upp tidigt, så blir det sent i säng så blir det för lite sömn.

Liggvagn var rätt trevligt iallafall. Åtminstone den här gången, man har väl inte sån tur jämt antar jag. Jag pratade lite med kupékamraterna på kvällen, och sen somnade jag som sagt snabbt så om någon snarkade så hann inte jag märka det. Men egen kudde var skönt att ha, den där ryggkudden som fanns i kupén var jättebra att sitta mot men inte som en riktig kudde direkt när det var dags att sova.

Ja, sedan har det bara varit en vanlig arbetsvecka. Lite kortare då förstås, eftersom jag tog ledigt i måndags. Idag fick vi in ett akutjobb som jag fick ta, mitt första akutjobb. Lyckades inte laga det idag, det kom inte förrän till lunchen och dessutom hade vi inte rätt komponenter hemma, men jag hittade tre komponenter plus en säkring som var trasiga. Det var ett sånt där kretskort som vi inte vet något om egentligen och inte kan testa, men den här gången visste kunden om det och var nöjd med att vi hittar så mycket fel vi kan på två timmar och sedan kan han testa det själv... I alla fall skulle han varit nöjd med det om vi haft komponenter hemma så att han kunde få den på måndag, nu vet jag inte, men i vilket fall som helst så fick vi felsöka i två timmar om vi inte hittade något fel så.

fredag 4 april 2008

Reseplanering

Nu har jag lagt en del av min lön på tågbiljetter och till och med en flygbiljett. Jag har bokat resa till föräldrarna till månadsskiftet, och tagit ledigt den 2:a maj. Dessutom har jag bokat tåg och flyg till Luleå till helgen om två veckor, och tagit ledigt måndagen efter. Jag tänkte nämligen passa på att hälsa på i Luleå när spexet har premiär. Det vill jag ju inte missa, min kompis har ju varit med och skrivit manuset! Dessutom har jag gått på dramaövningar med skådespelarna, jag hann ju med det innan jag flyttade därifrån. Jisses, var det verkligen inte längre sedan jag flyttade än så?

För övrigt fick jag en inbjudan till nämnda kompis bröllop. Kul! Jag har hittills bara varit på ett bröllop, och det var min lillasysters. Nåja... okej, min mosters också, men då var jag tre år och det enda jag minns från det är brudnäbb-buketten jag hade.

Nästa helg kommer mina föräldrar och de yngsta syskonen hit på besök, så den här helgen ska jag se till att inte slarva med städningen. Då räcker det kanske att jag diskar och dammsuger sen på torsdag eller fredag innan de kommer.

Dags att fixa middag. Blir det mackor eller riktig mat ikväll tro?