lördag 31 januari 2009

Långhelg

Min lillasyster hade studiedagar torsdag-fredag och kom hit för att hälsa på mig! Jag tog ut arbetstidsförkortning hela dagen igår, och gick tidigare från jobbet i torsdags, så det blev långhelg den här helgen. Mycket trevligt. Jag och syrran har bakat kladdkaka, shoppat (även om jag inte köpt mer än en ljuslykta och ett doftljus), varit på bio och slappat.

Det är så mycket trevligare att slappa med sällskap! Jag älskar mina syskon. Först tänkte vi att både lillasyster och lillebror skulle komma, men han hade inte studiedagar så han får komma någon annan helg.

En gång för länge sedan skrev jag att någon kastat ägg på mitt fönster. Lat som jag är så drog jag bara ner persiennen och låtsades som om äggen inte fanns där... I flera månader. Nu har jag äntligen tvättat bort det, och hade jag vetat att det inte var svårare än det var så hade jag gjort det tidigare. Det gick rätt lätt med bara en trasa, lite vatten och lite tålamod. Tror jag. Får väl se om jag fortfarande tycker det när det blir dag och ljusare, men det var ju inte helt mörkt när jag tvättade fönstret och då såg det ganska rent ut.

Nu finns det en liten aning snö på marken i alla fall. Inte mycket, men bättre än inget.

Jag har köpt en väska till kameran, så nu kan jag lättare ta med den när jag går ut på promenad. Det har inte blivit några bra bilder ännu, inga försök med inställningar heller, men det kommer. Sa jag att jag anmält mig till en fotokurs? Det har jag i alla fall. Hoppas den är bra.

Syrran åkte hem idag. Fortfarande en dag kvar av helgen, det känns som om det vore söndag idag, men ledigt är skönt. Undrar om jag ska sova nu eller om jag ska göra något mer ikväll? Jag är förstås rätt trött, så sova kanske vore skönt... men först lite te tror jag. Det där rättvisemärkta jag fick av mamma var gott, tycker jag, men jag brukar inte dricka riktigt te på kvällarna. Det finns ju risk att bli pigg av det. Jag tar örtte istället.

lördag 10 januari 2009

Helg igen

Skönt med helg igen, i veckan har jag varit på jobb i Karlstad så det är skönt att vara hemma också.

Men usch vad lätt det är att fastna vid datorn. Jag tänkte ju bara logga in lite snabbt, starta ett par byggnationer på Travian och kolla saldo på bankkontot, men nu har jag suttit här i över en timme och jag har inte ens ätit frukost än.

Jag hade ju tänkt att jag skulle ut och testa kameran lite mer idag också. Vädret är inte alltför inspirerande, mulet och snön har smält, men det verkar vara uppehåll i alla fall så det får väl duga. Jag borde ha köpt en väska till kameran, men kunde inte bestämma mig för vilken sort jag skulle ha. Man tycker att det borde varit lättare än att välja kamera... Men kamera hade jag ju kollat på via Internet i några dagar, och bestämt mig för två alternativ så det var bara att välja mellan dem sen i affären.

Nä, nu får jag ta och äta frukost i alla fall, och någon liten fotopromenad blir det väl. Eller en lång. Jag får se. Det är nog bäst att jag stänger av datorn i alla fall.

tisdag 6 januari 2009

Ny kamera

Det blev en Nikon D80. Lagom enkel nybörjar-systemkamera utan att vara den allra enklaste och billigaste.

Jag har redan testat litegrann, men eftersom det var ganska mörkt ute och jag inte hade mycket att fotografera här inne så blev det inte så mycket. Inga bilder som är något att ha... Jag använde bara autofunktionerna idag, egna inställningar och sådant blir senare. Jag har ju aldrig haft någon systemkamera tidigare.

Jag konstaterade i alla fall att med nattlandskapsprogrammet och objektivets vibrationsreducering går det att fotografera utan stativ även när det är rätt mörkt. Det blir kanske inte alltid så bra bilder, men man kan nog ofta få något som duger att sätta in i albumet i alla fall. Det gjorde helt klart skillnad med skakreduceringen.

Se här till exempel:

Bild med skakreducering:

Bild utan skakreducering:

Och då ansträngde jag mig verkligen för att hålla kameran stilla på bilden utan skakreducering, det där är den bättre av två försök.

Jag försökte ta en bild i RAW-format också, tydligen ska man göra det för att få med så mycket information som möjligt, om man vill redigera dem sedan... Men det blev fel någonstans, antingen när jag förde över den till datorn eller också när jag ska öppna den i Gimp... Eller om det blev däremellan när jag prövade om den gick att öppna med Photoshop Elements? Filen är på 7,9MB, men bilden är bara 160*120 pixlar när jag öppnar den. Jaja... Kanske är för att jag inte installerat något program till kameran eller så, jag bara chansade och körde på som vanligt, kopierade bilderna från mappen i kameran till en mapp på datorn. Det kanske man inte kan göra med det filformatet.

Det kommer säkert upp lite bilder här så småningom. Nu ska jag lära mig fotografera! Eller, ja, inte ikväll... dags att laga middag och fixa lite, ska upp tidigt imorgon. Jag ska ju bort med jobbet. Fotograferingen får bli i helgen.

Edit: Aha, det behövs en plug-in till Gimp för att kunna läsa RAW-filer. Jag kanske ska ladda ner den då.

måndag 5 januari 2009

En liten uppdatering

God fortsättning på det nya året!

Just nu:
Jag funderar på att köpa mig en systemkamera och lära mig ta snygga bilder, det vore kul.
Jag funderar på att gå någon intressant kurs under våren, kanske i fotografering eller klädsömnad... eller någon av två kurser som min medeltidsintresserade bekanta här i staden mailade mig om att hon ska vara ledare för, om medeltida kläder (rita mönster och sy) eller kalligrafi.
Jag har precis börjat jobba igen efter julledigheten, dagen gick fort och jag vet inte hur mycket jag fick gjort egentligen, men jaja. På onsdag ska jag och två till iväg till en kund och testa en sak och lära oss lite om systemet det hör till, det ska bli intressant och kul att göra något lite annat än det vanliga.
Igår köpte jag 1,6kg varmrökt laxfilé för 99:-. Mycket mat.
Dags att fixa till dygnsrytmen igen efter ledigheten, jag ska nog sova snart. Jag tror jag låter väckarklockan vara på till imorgon också fast det är ledig dag, på onsdag måste jag börja lite tidigare än jag brukar.

Övrigt:
Julen var mysig. Nyårsafton var trevlig, jag åt vegansk buffé på en restaurang i Stockholm och det var jättegott.
Det var väldigt vitt i Uppland, trots att det inte var någon snö. Önskar att jag hade kunnat ta bättre bilder på de fina iskristallerna som bildats överallt! Frost, alltså.
Jag kanske skulle ta mig till siba eller MediaMarkt imorgon och kolla om jag kan titta lite närmare på ett par kameror. Det är ju svårt att se på Internet om de känns bra att hålla i och så.